13. loka, 2021

Bennin trauma

27.11.2019
Luin aamun lehdestä pienen uutisen. Nuori mies oli saanut tuomion vauvansa pahoinpitelystä. Tällaisiin tarinoihin törmää niin usein, että ne tulee sivuuttaneeksi. Mieli turtuu, etenkin kun tiedossani ei ole minkäänlaisia auttamisen keinoja.

Nyt olen tavallista herkempi tällaiselle uutisoinnille katsottuamme System Crasher -elokuvan viime viikonloppuna. Siitä ovat kirjoittaneet asiantuntevasti ja koskettavasti Piia Rantakokko https://piia.rantakokko.net/wp/system-crasher-kun-toivokin-on-liikaa/?fbclid=IwAR3QOe2luA8E0K-klBgWwRuEiB1t7MTWgWTY8dAJn609Pmho2kubU4Z0yvU

ja Jukka Tervo https://www.jukkatervo.com/turvalasi-saroille-system-crasher/ .

Mikä on vialla, kun tällaista väkivaltaa yhteiskunnassamme on edelleen? Naisiin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta uutisoidaan paljon ja aiheellisesti. Ylen aamussa haastateltiin muusikko Astrid Swania. Hän pohti, miksi naisten pitäisi aina tsempata. Mitäpä jos ”muutkin sukupuolet pitäisivät naisten puolia paremmin…” Toimittaja totesi, ettei siihen ole paljon lisättävää. Mutta entä jos me kaikki sukupuolesta riippumatta pitäisimme paremmin toistemme puolia… Ehkä olen naiivi ajatellessani, että sillä tavalla osa väkivaltaisista teoista jäisi tekemättä.

Psykoanalyytikko Vilja Hägglund kirjoitti noin 35 vuotta sitten Kalevan palstalla Vanhasta Aatamista: ”Kun törmätään ihmisten tuhoamishaluun, kostonhimoon, itsekkyyteen ja taistelunhaluun, ajatellaan että tämä kaikki johtuu jostakin häiriöstä tai että kyseessä ovat poikkeukselliset ihmiset… Kun tapaamme hyväntahtoisia, auttavaisia ja toisia ymmärtäviä ihmisiä, jotka eivät pyri muokkaamaan muita valmiin mallin mukaisiksi, älkäämme pitäkö sitä itsestään selvyytenä. Nämä ihmiset ovat tehneet paljon työtä itsensä kanssa. He ovat ymmärrystä aikanaan ympäristöltään saaneet ja voivat sitä nyt puolestaan antaa.”

Ja edelleen: ”Mikä voisi tehdä vanhan Aatamin, josta useimmat uskonnot puhuvat eri sanoin, vähemmän ihmisiä hallitsevaksi. Eräs tie on kautta aikojen ollut itsekuri, ankara moraali ja vaativuus itsensä suhteen. Kuitenkin moraali pettää ennemmin tai myöhemmin varomattomalla hetkellä ja siitä tulee vain ase, jolla taistelee itseään ja muita vastaan. Parempi tie on tutustua omiin lihallisiin himoihinsa kielletyssäkin muodossa ja elää kuin kaikki tämä voisi muuttua todeksi, jos päästää ne valtaan. ”

System Crasher -elokuva on todentuntuinen ja herättää monenlaisia kysymyksiä. Pääosan esittäjä on nuori tyttö. Roolihahmo on 9-vuotias. Miten on mahdollista onnistua raivokkaassa ja hellyttävässä roolissa niin erinomaisesti. Ohjaajan taitoa se myöskin on.

Katsojina olemme peruskysymysten äärellä. Miten vaikeata ihmisen elämä voikaan olla alusta saakka.

Elokuva ei suoraan kerro, millainen on tämän tytön trauma, jota hän toistaa raivokohtauksissaan. Saamme vihiä siitä, kun puhutaan hänen äitinsä laittaneen vaippoja hänen kasvoilleen. Ehkä Benni- tyttö otettiin äidiltä sijaiskotiin jo vauvaiällä, kun tällaista kaltoinkohtelua havaittiin.

Tarinan loppupuolella Benni hoiti vauvaa ja vauva tutki hänen kasvojaan koskettelemalla niitä. Bennistä oli aikaisemmin sanottu, ettei hän siedä sellaista läheisyyttä. Vauvan äiti kauhistui ja vaati Benniä heti antamaan vauvan hänelle. Raivokohtaushan siitä oli seurauksena.

Arvelen tässä tulleen draaman keinoin selitetyksi alkuperäinen trauma. Hänet riistettiin äidiltään vauvaiässä, kun oli havaittu äidin olevan kykenemätön tehtäväänsä. Isä saattoi myös olla kykenemätön olemaan äidin tukena. Vauva otettiin pois väkisin kuten nyt toisen lapsi Bennin sylistä. Tämä tilanne toistui Bennin elämässä usein. Laitos -ja sijoituspaikat vaihtuivat. Hänen raivoaan ei kukaan kestänyt.

Elokuvan loppupuolella Benni näki unen, missä hän kulki koiran perässä ja asettui sen kanssa koirankoppiin nukkumaan. Uni ilmaisi toiveen, että eläin voisi antaa sen rakkauden, johon ihmiset eivät ole pystyneet.

Aloitin kirjoitelmani tosielämästä. Mitä oli tapahtunut ennen kuin vauva joutui isänsä väkivallan kohteeksi? Olivatko molemmat vanhemmat jo liian rasittuneita vauvansa hoitamiseen. Miten voisi saada apua, ennen tilanteen kärjistymistä näin traumaattisella tavalla? Hoidetaanko asia niin, että isää/äitiä rangaistaan lain vaatimalla tavalla ja lapsi otetaan turvaan ja huostaan vanhemmiltaan. Mitäpä muutakaan siinä voisi enää tehdä?

System Crasher on vapaasti suomennettuna systeeminromuttaja, millä tarkoitetaan tavallista vaikeampaa tapausta, jonka kanssa yhteiskunnan auttamiskeinot ovat riittämättömät. Elokuva ei anna vastauksia, mutta herättää ajattelemaan väkivallan kierteen katkaisemisen keinoja. Onko niitä olemassakaan? Helpottaisiko, jos äidit ja isät saisivat kertoa vapaasti myös niistä kaikkein ikävimmistä tunteista, joita vauvan hoidossa väistämättä kohtaavat. Ettei tarvitsisi pelätä huostaanottoa, jos uskaltaa paljastaa oman Vanhan Aataminsa olemassaolon.