30. touko, 2017

Lyhyesti sanottuna

 

Uuslukutaidottomuus on riivaamassa meitä tavallisia ihmisiä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Minullakin varsinainen lukeminen on vaihtunut googlettamiseen. Kahlaan pikavauhtia edessäni olevan tekstin ja silmäni etsivät avainsanoja. Jos sellaisen löydän, perehdyn mahdollisimman nopeasti sanan ympärillä olevaan asiaan. Siirryn pian siitä eteenpäin ja toivon löytäväni vastaavanlaisia tiedon murusia lisää.

Tietokone muuttaa lukemisen tyyliä radikaalisti. Hakukone ohjaa sinne ja ohjaa tänne. Teen löytöretkiä kirjoituksiin, joihin ei tarvitse syventyä, koska olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä jo valmiiksi. Google tekee alustavan työn tekstien hylkäämiseksi ja itse jatkan sen viitoittamalla tiellä. En siis lue sellaista, joka haiskahtaa vääränlaiselta ajatukselta.

On kiire jonnekin.

Kirja on aarre, kunhan vain hoksaan pysähtyä hitaaseen olemiseen sen seuralaiseksi. Vain painetun sanan kanssa saatan tehdä näin. Mutta tietokone on muuttanut minua ja joudun tekemään työtä, jotta en lukisi lehteä tai kirjaa kuten kuvaruudun tekstiä.

Mikä on ajatuksella kirjoitettu, sopii samalla lailla luettavaksikin. Se on hyvä silloinkin, kun en ole kirjoittajan kanssa kaikesta samaa mieltä. Kun luen ja ajattelen lukemaani, opin uutta ja saan iloa siitä.

Onnittelen sinua, kun jaksoit lukea tekstiäni näin pitkästi etkä aloittanut lopusta ja päätynyt alkuun. Tämä tekstini on monen mielestä liian pitkä, jotta sitä jaksaisi lukea kokonaan. Olen monessa yhteydessä ihmetellyt, miten ylipäänsä voi saada ajatuksensa ymmärretyksi tällaisena aikana. Jos kirjoitan liian monta lausetta, karkotan kiireiset lukijat. Jos taas koetan tiivistää sanottavani muutamaan lyhyeen lauseeseen, ei isompi ajatuskokonaisuus mahdu siihen.

Lukutoukkia on vielä ja sellainen toivoisin itsekin olevani joskus tulevina aikoina. Arvoisa kirjahamsteri! Tämä tekstini on kunnianosoitus juuri sinulle. Sinun kodissasi asuu tieto sekä sivistys.Syventyminen auttaa tiedostamaan ja kehittää ajattelua. Hyvän kirjan luettuaan ihminen ei ole enää entisensä eikä paluuta ole, sillä muutos on pysyvä.